Aroma, gıda maddelerine, çiklet, çikolata, dondurma, hazır çorba, şekerleme, unlu maddeler, süt ürünleri, kraker, soslar ve içeceklere belirli tat ve koku vermek amacıyla kullanılan katkı maddelerine verilen isimdir.
a. Doğal Aroma Maddeleri : Bitkisel veya hayvansal kaynaklardan uygun fiziksel, enzimatik ya da mikrobiyolojik yöntemler ile elde edilen maddelerdir.
b. Doğala Özdeş Aroma Maddeleri : Kimyasal yollarla sentezlenen ya da izole edilen ve kimyasal yapısı, doğal aroma maddeleri ile aynı olan maddelerdir.
c. Yapay Aroma Maddeleri : Doğal maddelerin bileşenlerinin saptanmasından sonra üretilmiş olan bileşiklerdir. Doğal tat – koku maddelerine karakteristik nitelikleri veren bileşikler, yapay yollarla üretilerek çok çeşitli aromatik maddelerin yapılması yoluna gidilmiştir.
Örneğin limonun suyu sıkılarak, kabuğu ezilerek hazırlanan limonatanın aroması “doğal aroma”dır.
limon suyu ve limon kabuğu esası tadını verecek şekilde hazırlanan aroma “yapay aroma”dır.
Aromaların kullanım amacı
Gıdaya kendi aromasından farklı bir aroma kazandırmak,
Gıdada doğal olarak bulunan ve elde edilen ürünün kalitesini olumsuz yönde etkileyecek aroma bileşenleri ile istenmeyen tad ve kokuyu maskelemek,
Gıda maddesinin zayıf olan aromasını kuvvetlendirmek,
Gıdalarda doğal olarak bulunan lezzeti güçlendirmek.
Gıdanın doğal aromasında meydana gelen mevsimsel değişiklikleri düzeltmek, işlem sırasında kaybolan aromayı geri kazanmak,
Aroma çeşitleri
Comments